Vloertegels klinken Hol

Ten eerste wil een ‘hol’ klinkende tegel niet per definitie zeggen dat deze los ligt . Het kan zijn dat er plaatselijk wat te weinig specie of lijm onder zit maar de klank kan ook komen door de ondervloer . Wanneer de cementdekvloer, bij het lijmen van tegels , al hol klinkt komt die klank ook door in de tegels. Of bij verwerking in de specie wanneer de specie onder de tegel net wat minder compact is zou dit ook een holle klank kunnen veroorzaken.

Wanneer de vloertegel ‘hol’ klinkt en de voeg erlangs vertoont haarscheurtjes of de voeg komt bij deze tegel eruit dan kan er wel vanuit gegaan worden dat deze vloertegel los ligt.

Het los komen van vloertegels hoef per definitie niet perse aan de tegelzetter te liggen.

Het los komen van vloertegels kan ook komen door spanningsopbouw in de vloer. De oorzaak van de spanningsopbouw kan ook komen omdat de tegelzetter de vloer op een verkeerde manier heeft aangebracht . Denk hierbij aan geen kantband bij een specievloer met vloerverwarming of geen dilatatie ( bij hele grote vloeren ) of het niet open laten van de voegen bij de aansluiting bij de wanden.

Maar spanningsopbouw kan ook komen door ineens de vloer te erg te verwarmen. ( bij een tegelvloer met vloerverwarming mag je deze pas geleidelijk gaan opwarmen na 6 weken dat deze is gelegd )

Maar spanningsopbouw kan ook komen omdat de woning plaatselijk aan het verzakken is en dan vooral als dit maar in een bepaalde hoek van de woning is.

Bij een aanbouw is het ook raadzaam wanneer daar de tegelvloer doorloopt een dilatatie te houden of in ieder geval te zorgen dat daar een voeg is . Dat wanneer de aanbouw zich gaat zetten de dilatatie dit opvangt of dat de voeg scheurt en niet de tegel los komt.

Indien er niet teveel tegels los zijn en er zijn nog reserve vloertegels aanwezig is deze altijd nog wel te herstellen zonder dat dit zichtbaar is.

 Omdat de tegels tussen 70 à 80% vol worden gelegd, kan er op een aantal plaatsen sprake zijn van gedeeltelijk hol klinkende tegels. Dit beïnvloedt echter de kwaliteit van de tegelvloer niet.